Kategorier
Instruktionsartiklar

Hur man kokar te på sprängticka

En kopp varm te förgyller stämningen när man är ute, speciellt när det är kallt, och det är något som är relativt lätt att göra med de råvaror som finns i naturen. Så jag tänkte visa er en metod som jag använder för att koka te på sprängticka.

Svampen

Sprängticka (Inonotus Obliquus) är en parasitisk trädsvamp som främst växer i levande och döda björkar (Betula spp) men har hittats i andra trädarter. Svampen växer på alla ställen i landet där det även växer björk och kan hittas året runt. Den ger upphov till sterila, svarta förhårdnader i varierande storlek med gulbrunt innanmäte.

IMG_20180914_150308

Dessa förhårdnader, även kallad sklerotium, är en kompakt massa med förhårdnat svampmycel och det är dessa vi är ute efter till vårt te. Både det svarta skalet och det gulbruna, korkliknande innanmätet går att använda till teet. Sklerotiumet kan skördas året runt med kniv, såg eller yxa beroende på storlek men tänk på att detta kan skada trädet.

IMG_20180927_152711

Det finns en förväxlingsrisk med vrilar när sklerotiumet har växt sig stort och med fertil sprängticka på alm (Inonotus ulmicola) så försäkra dig om att du har gjort en korrekt identifikation. Tänk på att fråga markägaren om tillstånd innan skörd eftersom sprängtickan inte ingår i allemansrätten.

Beredning

Till beredningen så kommer du att behöva ett kokkärl eller kaffepanna, en bit sprängticka och en mugg eller kåsa att dricka ur.

  1. Skär ut en bit av sprängtickan i ungefär samma storlek som en liten sten.

2. Lägg biten i ett kokkärl eller kaffepanna och häll i ca 6 dl kallt vatten.

3. Koka upp vattnet och låt det sedan koka i 10 minuter. Vattnet kommer att färgas brungult för att sedan övergå till svart.

4. Servera. En tesked honung kan tillföras teet om man vill ha lite sötma.

5. Om inte mera te ska kokas så plockar du ut sprängtickan ur kokkärlet/kaffepannan och låter den torka helt. Förvara den sedan torrt och mörkt. Det går bra att lägga den i en papperspåse men förvara den inte i plastpåsar. Sprängtickan kan återanvändas tills den slutar att färga vattnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s