Kategorier
Instruktionsartiklar

Eld – Hur man gör upp den och vad man bör tänka på

Att kunna göra upp eld är en fundamental färdighet för att kunna vara ute en längre tid i skogen. Elden ger oss värme, ljus och trygghet samt möjligheten till att laga mat. I detta inlägg så kommer jag att gå igenom vad man bör tänka på innan man gör upp sin eld, val av verktyg och visa hur jag gör upp eld när jag vistas ute i skogen.

Vad man bör tänka på

Det första man bör tänka på är att välja en bra plats för sin eld. Välj inte en plats med moss- och myrmark, mark som är rik på rötter eller intill ett träd. Eldar man på dessa platser finns det risk för jordbrand som kan pyra i flera veckor och i värsta fall ge upphov till skogsbrand. Idealt underlag är mager sandjord och sand- och grusstränder. Efter man har valt ut sin plats så ska den stensättas. En väl stensatt eldplats skyddar den underliggande marken från jordbrand, förbättrar eldens syretillförsel samt reflekterar värmen uppåt mot elden. I skogen så hittas stenar lättast i rotvältor och vid skogsgrusvägar. Välj inte stenar som har legat i vatten eftersom dessa kan explodera när de hettas upp.

Veden som används bör vara torr, detta är speciellt viktigt i början då elden är svag. Då det är torrt och snöfritt kan man använda sig av pinnar och kottar som ligger på marken annars måste man använda sig av döda grenar och kvistar på träd samt tall och gran som dött på rot, så kallad tjärved. Tjärveden är det ideala bränslet i våta förhållanden. Tänk på att ved från tall och gran innehåller kåda som sprätter när det brinner så var försiktig när det är torrt ute. Levande träd och buskar har för högt vatteninnehåll och ska inte användas som bränsle. Träd som ligger direkt på marken kan vara murken och lämpar sig då inte som bränsle men om delar av trädet hänger i luften så kan dessa delar användas om de inte har ruttnat. Veden som samlas kan delas upp i ett par olika kategorier: tändved, små pinnar, grövre pinnar, grova grenar och slutligen stockar.

Eftersom att veden inte tar lågan från en tändsticka/tändare eller gnistorna från ett magnesium eldstål så bra så kommer vi att behöva någon form av fnöske. Detta kan vara näver (björkbark), torr manlav eller späntstickor (feather sticks) för att nämna några. Det är väldigt viktigt att fnösket håller sig torrt så förvara det på ett sätt som förhindrar fnösket att ta åt sig fukt.

För att få fyr på fnösket så kommer vi att behöva något att tända med. Tändare, tändstickor och magnesium eldstål är det lättaste verktygen att använda. Det finns andra sätt att få upp eld på, såsom friktionseld och slagstål, men dessa kommer inte att avhandlas i detta inlägg.

Tänk på att bryta kvistar och grenar från träd samt att ta näver från levande björkar inte ingår i allemansrätten och om du vistas i ett naturreservat så får du bara göra upp eld på anvisade platser. Kom ihåg att aldrig lämna elden utan uppsikt, använd sunt förnuft när du eldar och elda inte under eldningsförbud.

Verktyg & fnöske

Fnöske & Verktyg

Som nämnts tidigare så är tändare, tändstickor och magnesium eldstål de lättaste verktygen att göra upp eld med och dessa har sina för- och nackdelar. Det är värt att bära med sig både tändare eller tändstickor och magnesium eldstål.

Tändaren är lätt att använda i de flesta förhållanden och tänder alla fnösken relativt lätt. Däremot så är den svårare att använda vid minusgrader, när det blåser och blir tändaren blöt så slutar den att fungera. Därför är det viktigt att förvara tändaren varmt och torrt. Blir tändaren blöt skakar man ur vattnet och torkar den och blir den kall så värmer man upp den med kroppsvärmen. En stormtändare fungerar bättre i förhållanden som en vanlig tändare skulle ha svårt med eller inte klara av.

Tändstickan är, som tändaren, lätt att använda i de flesta förhållanden och med alla fnösken. Den fungerar lika bra i plus- och minusgrader men blir tändstickan eller dess plån blöt så är den väldigt svår att rädda och i de flesta fall helt förstörd. Liksom tändare fungerar den dåligt när det blåser. Se till att förvara tändstickorna och dess plån torrt. Det går att vattentäta tändstickor genom att doppa dem i stearin som sedan får stelna. Stearinet skrapas sedan bort när man ska göra upp en eld. Stormtändstickan, liksom stormtändaren, fungerar bättre i svårare förhållanden.

Magnesium eldstålet är lite mer omständig att använda jämfört med tändstickan och tändaren men väger upp detta med dess tålighet. Den fungerar lika bra oavsett om den är kall, varm eller blöt och använt korrekt så räcker den längre än både tändstickan och tändaren. Magnesium eldstålet kan användas till de flesta fnösken men de krävs att man förarbetar fnösket innan man kan använda det. Manlaven måste fluffas upp och nävret måste skrapas innan man kan använda de med eldstålet. Detta verktyg är en väldigt bra back-up när tändare eller tändstickor inte fungerar.

Näver (björkbark) är ett ypperligt fnöske som är relativt lätt att hitta och går att använda i både lätta och svåra förhållanden. Oljorna i nävret gör det väldigt vattentåligt och förbättrar dess brinnförmåga. Däremot är det svårt att använda med magnesium eldstålet när det blåser och när det börjar att brinna kan det rulla ihop sig och kväva lågan.

Späntstickor (feathersticks) är ett annat bra fnöske men till skillnad mot de andra så tillverkas det på plats. Materialet är en torr, smal träbit (en gren, vedkubbe m.m) som man täljer tunna “fjädrar” ur, där av namnet feathersticks. Detta fnöske fungerar bra med tändare och tändstickor men kan vara lite svårare att få till med magnesium eldstålet. Att få till “fjädrarna” på späntstickan är inte så lätt som det ser ut och kräver träning innan de blir riktigt bra. Detta fnöske är inte särskilt vattentåligt.

Manlav kanske inte är det första man tänker på när man letar efter fnösken men fungerar förvånansvärt bra så länge den är helt torr. Manlaven är lätt att använda med både tändare och tändstickor samt magnesium eldstål. Som tidigare nämnts så måste manlaven vara helt torr för att fungera och lämpar sig dåligt i fuktiga förhållanden pga dess förmåga att lätt ta åt sig fukt och vatten. Torra sommardagar är den bästa tiden att använda detta fnöske.

Veden

Den ved som vi använder till våran eld kan delas upp i flera kategorier: tändved, små pinnar, grövre pinnar, grova grenar och slutligen stockar. Denna uppdelning görs för att stegvis ta elden från en liten låga till en öppen eld. Vid bra väder så kan man hoppa över vissa steg (t.ex gå från små pinnar till grova grenar) men vid dåligt väder så är det viktigt att följa dem. All ved som ska användas måste samlas innan du börjar göra upp din eld. När du känner att du samlat tillräckligt så samlar du lite till.

Tändved är små, torra kvistar eller träbitar som är ett par millimeter tjocka. Dessa hittas lättast längst ner på granar eller så kan man klyva ut dem ur torra vedträn. Det är viktigt att tändveden är helt torr och inte för tjockt då det annars blir svårt att få det att brinna med lågan från fnösket. Du kommer att behöva en bunt som är minst lika tjock som den cirkel som du kan forma med båda dina händer men helst mer.

De små pinnarna är pinnar som är ungefär lika tjocka som din tumme. De grova pinnarna bör ha en tjocklek på ungefär två till tre fingrar. De grova grenarna bör vara som din handled eller som ett kluvet vedträ. Stockarnas storlek säger sig själv.

Hur man gör upp eld

  1. Välj ut en lämplig plats och stensätt den. Tänk på att göra stensättningen större än den öppna elden och inte använda stenar som har legat i vatten.

2. Samla ihop veden och dela upp dem i olika högar. Kom ihåg att samla tillräckligt med ved för att hålla igång elden i ca 1 timme.

3. Lägg två grova pinnar i en V-form med öppningen i mot dig och lägg sedan fnösket mitt i V-formen. Ha tändveden nära till hands för nästa steg.

4. Tänd fnösket och lägg över tändveden. När tändveden har tagit sig så lägger du på de små och grova pinnarna.

5. När pinnarna har tagit sig så lägger du på de grova grenarna.

6. När de grova grenarna har tagit sig och brinner utan risk att dö ut så har du passerat det kritiska stadiet och har nu en färdig öppen eld.

7. När du är klar så släcker du elden eller låter den brinna ut. Kontrollera att ingen kvarvarande ved glöder eller ryker. Kom även ihåg att kontrollera marken under stensättningen efter tecken på brand. Stick hål på och vattna marken om det behövs. Städa undan och återställ platsen innan du lämnar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s