Hur man gör egna våtservetter

För att hålla hygienen när man är ute så är våtservetter det klara valet men de är inte så värst naturvänliga. De bästa sätten att göra sig av med dem är att antingen bränna dem eller att slänga dem i en papperskorg och det är inte alltid man har möjlighet att göra detta. En lösning är att tillverka sina egna våtservetter.

De våtservetter som jag kommer att tillverka i detta inlägg går att gräva ner i marken utan några större problem. Ser man till att alltid försluta plastpåsen så håller de sig våta i en månad och kanske längre. Däremot så lämpar sig våtservetterna INTE för långtidsförvaring. Om de inte används så börjar de att mögla inom 3 till 4 veckor och att koka vattnet verkar inte göra någon skillnad.

Tips vid användning

När du ska använda våtservetterna så vecklar du ut rullen till en cirkel och ställer den på högkant i plastpåsen för att sedan dra ut servetterna från insidan av rullen.

Efter en period av användning så kommer rullen att bli sladdrig. Då tar du ut den och lägger den på plastpåsen när du ska använda den. Mot slutet av rullens livslängd så kommer den att bli så sladdrig att den blir svår att hantera. Då river du en sida av rullen i tu och lägger våtservetterna på plastpåsen när de ska användas. Du helt enkelt förvandlar det som är kvar av rullen till en rektangel.

Dessa våtservetter är tyvärr inte lika hända och hållbara som riktiga våtservetter men efter en kort tid av användning så har man lärt sig att hantera dem. De, likt riktiga våtservetter, går inte att spola ned i toaletten pga att hushållspapper inte löser upp i vatten och kan orsaka problem i vattenreningsverk och stopp i vattenledningar.

Verktyg & material

 • 75 ml (3/4 dl) Vitvinsvinäger (6% Syrahalt)
 • 2 dl Vatten
 • 1x Oblekt hushållspappersrulle
 • 1x skål
 • 1x Förvaringspåse (1L Ziplock bag)
 • 1x Brödkniv
 • 1x Sked
 • 1x Decilitermått
 • 1x Skärbräda

Tillverkning

 1. Blanda vatten och vinäger i en skål.
  vatten & vinägerblandning
 2. Dela hushållspappersrullen på mitten.
  delad pappersrulle
 3. Lägg ena halva av pappersrullen på längden i förvaringspåsen och häll över vatten- och vinägerblandningen. Se till att blöta ned hela rullen.
 4. Ta bort kartongrullen, tillslut förvaringspåsen och låt ligga i två timmar så att pappret kan dra åt sig vätskan ordentligt.
  blöt pappersrulle
 5. Ta ur pappersrullen ur förvaringspåsen och pressa ut överflödig vätska. Lägg pappersrullen på högkant i förvaringspåsen och dra ut en bit papper från insidan av rullen. Nu är våtservetterna klara att användas.
  färdiga våtservetter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s