Kategorier
Instruktionsartiklar

Hur man tappar björksav

Ett trevligt vårtecken är när tjälen släpper ur marken och björkarna börjar sava. Då ska man passa på att samla in denna näringsfulla dryck och, som de sades förut, dricka märgen i benen. I detta blogginlägg så kommer jag att gå igenom hur jag tappar björksav och vad som är bra att tänka på inför tappningen. Metoden som används i detta blogginlägg är min variant av grenkapningsmetoden.

Vill man veta mer om savtappning så rekommenderar jag att man läser Anders Olssons examensarbete om Björksav från Växsjö universitet.

Vad man bör tänka på innan tappning

Från det att tjälen släpper ur marken till det att löven spricker ut så flödar saven i björkarna. Detta brukar ske runt Mars-April och man har cirka 20-35 dagar på sig att tappa saven. Tidsperioden är beroende av väderlek och vart du befinner dig i landet. Saven rinner som bäst efter att tjälen har släppt och minskar successivt ju närmare lövsprickningen man kommer. Eftersom att savrinningen påverkas av temperaturskillnader så kommer den att påverkas av dag/natt-cykeln (saven rinner som bäst mellan kl.12.00 och kl.18.00) och om björken står i ett soligt eller skuggit läge. Man kan utvinna mer sav per dag från en björks sydsida än dess andra sidor.

Storleken på björken har också en inverkan på  hur mycket sav du kan samla per dag. Alla björkar savar, även sly, men du kommer att få ut mer sav ur en större björk än en mindre. På grund av detta så finns det en praktisk minimistorlek på björkar som ska användas till savtappning.

Mängden sav som du kan samla per dag påverkas också av vilken metod du använder. Den vanligaste metoden är att borra ett hål i stammen och sätta dit en tapp eller slang som leder saven ner till ett uppsamlingskärl. Hålet pluggas efter att man är klar och detta är av viktigt att komma ihåg för annars kan trädet “förblöda” och bli attackerat av röta. Hålets storlek och djup påverkar mängden sav som utvinns per dag. Denna metod ger mer sav per dag men är mer skadlig för trädet speciellt om man borrar ett djupt och stort hål.

En mindre vanlig metod är att kapa en gren och föra ned grenen i ett uppsamlingskärl eller hänga kärlet under snittet om det är en grövre gren. Detta ger mindre sav per dag än om du borrar ett hål i stammen men är snällare mot trädet. Eftersom att björken drar upp sav genom hela sin snittyta så kommer du få mer sav per dag om du kapar en grövre gren än en klenare. Om du bestämmer dig för att hänga kärlet under snittytan så se till så att saven droppar ner i kärlet och inte rinner längs med grenen. Du kommer bara att kunna utvinna sav från levande grenar så kontrollera detta innan du hänger upp ditt kärl. En PET-flaska fungerar väldigt bra för denna utvinningsmetod.

Om man brukar tappa sav varje år så bör man inte använda sig av samma björk år ut och år in. Det är mycket snällare mot träden om man byter träd för varje år.

Savtappning ingår inte i allemansrätten och om man inte äger egen skog eller mark så måste man fråga markägaren om lov.

Verktyg & material

  • 1x Såg eller kniv
  • 1x Flaska
  • Paracord

Tappning av björksav

IMG_20190417_150731
  1. Välj en björk med en gren som du kan nå från marken. Se till att grenen är levande.
  2. Knyt fast flaskan mot stammen.
  3. Kapa en del av grenen och för ner den i flaskan tillräckligt långt så att den inte hoppar ur. Glöm inte att täppa till flasköppningen så att inte smuts och insekter tar sig in.
  4. Vänta. Detta kommer att ta flera timmar.
  5. När du är nöjd med mängden sav så tar du ur grenen och det material du täppte till flasköppningen med, skruvar på korken och plockar ned flaskan från trädet.
  6. Tacka trädet och njut av björksaven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s