Kategorier
Instruktionsartiklar

Hur man tillverkar en tältpinne

Ibland står man där när man ska sätta upp sitt tält eller tarp och upptäcker att man inte har tillräckligt med tältpinnar. Detta hände mig en kväll när jag skulle sätta upp mitt myggnät under tarpen. Det är i sådana tillfällen som det är bra att kunna tillverka egna tältpinnar.

Det finns två varianter av tältpinnar som man kan tillverka. Den ena, och vanligaste, tillverkas från en gren eller sly och kan användas till de flesta tält medans den andra klyvs ut ur en träkubbe och används mest till riktigt stora tält t.ex festivaltält. I detta inlägg så kommer jag att beskriva hur man tillverkar den förstnämnda.

Man kan använda vilket trädslag som helst, färskt eller torrt, men lövträd är att föredra pga dess hårdhet och avsaknad av kåda. Att arbeta med färskt trä gör processen mycket lättare men tänk på allemansrätten innan ni tar levande sly eller grenar. Lämplig storlek på tältpinneämnet för ett tvåmanna tält är 1.5-2 cm i diameter och 20-25 cm lång. Generellt så bör din egentillverkade tältpinne vara lite tjockare och lite längre än tältpinnar i aluminium.

Om tältpinnen inte passar i öglan så kan man knyta fast en större ögla av en bit fallskärmslina (paracord) där man sedan kan fästa tältpinnen i. Tänker du spara tältpinnen så bör du skala av barken så att den torkar snabbare och när den väl har torkat så kommer den ha minskat i både tjocklek och vikt. Med tiden så finns det risk att tältpinnen spricker och då kan du antingen elda upp den eller återföra den till naturen.

Material & Verktyg

  • 1x Kniv
  • 1x Såg (Valfritt men underlättar vid material inhämtning.)
  • 1x Träpinne

Tillverkning av tältpinnen

  1. Välj ut lämpligt tältpinneämne och kapa det i rätt storlek.

2. Runda ena änden på ämnet. Om en ände är tjockare än den andra så väljer du denna.

3. Gör ett kryss ca 4 cm nedanför den rundade änden.

4. Tälj först bort den nedre delen av krysset fram till dess mitt. Tälj sedan bort dess båda sidor för att skapa en spets. Det är viktigt att tälja kontrollerat i början av denna process så att inte spetsen förstörs.

5. Fortsätt genom att alternera mellan de tre sidorna tills du har format en uppochnedvänd krok. Krokens djup bör vara ⅓ til ½ av pinnens tjocklek. Jämna sedan ut spetsen och kanterna på krokens höger och vänster sida.

6. Tälj en spets på tältpinnens andra ände och skala av barken. Nu är tältpinnen redo att användas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s