Kategorier
Cykelrutter

Gamla Eddavägslinjen

  • Distans: 5.1 km
  • Svårighetsgrad: Lätt
  • Underlag: 23% Asfalt, 77% grusväg
  • Total upp- och nedstigning: +33 m / -34 m
  • Högsta punkt: 30 m ö h
  • Tid att cykla: 1-2 timmar om du läser alla skyltar.

Sammanfattning

Denna rutt tar dig igenom Djursholms villastad längs med den nedlagda Eddavägslinjen som trafikerades mellan år 1890 och 1976. Flera av de gamla stationsplattformarna, banvallarna och tillochmed en tågbro finns kvar så rutten lämpar sig speciellt för den som är intresserad av järnvägar. Rutten börjar på en grusväg vid Djursholms Ösbys station på östra sidan om järnvägen, en skylt markerar starten. Den forsätter sedan längs med grusvägen till stationen på Bragevägen som står i närheten av Djursholms församlingsgård, även kallad Änglagaraget. 

Färden går vidare på grusvägen tills du når nästa station vid Djursholms Sveavägen. Här står ett gult hus som tidigare var stationshuset men nu är Svea Montissoriförskola. Forsätt rakt fram genom korsningen och på cykelvägen så kommer du till den plats där Auravägens station låg. Intill så ligger Villa Mittag-Leffler, ett känt matematiskt institut. På vägen till nästa station så kan du göra en avstickare till det vackra Djursholms kapell. Rutten fortsätter sedan på cykelvägen till Djurholms torg där stationen Restauranten en gång låg. I närheten så står en gammal, gul väntkur tillhörandes den gamla Eddavägslinjen som idag är en busstation. Du forsätter sedan på grusvägen förbi busstationen tills du når Slottsvägens station.

Rutten tar dig sedan vidare till Germaniavägens station och sedan till Djursholms Framnäsviken där mycket av stationsplattformen står kvar. Färden fortsätter längs med banvallen och över den gamla tågbron till station Vägporten. Du fortsätter sedan på grusvägen fram till Vikingavägens station där den gamla stationstrappan står kvar. Arbetarna som jobbade på denna sträckning huggde igenom berget förhand. Fortsätt sedan på grusvägen tills du når Eddavägens station. Även här finns mycket av stationsplattformen kvar. Färden går nu på grusväg fram till slutstationen Svalnäs som ligger intill Djursholms golfbana. En liten bit härifrån så ligger Villa Svalnäs där Djursholms villastads grundare, Henrik Palme, en gång bodde. Idag så huserar Blomsterfonden Svalnäs Gästhem där.

Bra att veta

  • Denna rutt är ett populärt vandringsstråk så visa hänsyn till fotgängare och andra cyklister.
  • I Djursholms centrum så finns det ett kafé där man kan ta en fika.
  • Grusvägen mellan Sveavägen och Djursholms Ösby är slirig och söndertrampad av hästar.
  • Man kan börja och sluta rutten i båda ändarna.

GPS-rutt

Här är en länk till GPS-rutten på Ride with GPS: https://ridewithgps.com/routes/30851032

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s